สูตรอาหาร : กวยจั๊บน้ำข้น



ส่วนผสมเครื่องพะโล้ ของน้ำกวยจั๊บ

- กระเที่ยมสดแกะเปลือก 200 กรัม
- รากผักชี 100 กรัม
- พริกไทยเม็ด 50 กรัม
- ผงพะโล้ 1 ช้อนโต๊ะ
- อบเชยขนาดยาว 1 นิ้ว 4 ท่อน
- โป๊กกั๊ก 3 ดอก
- เมล็ดยี่หร่า 1 ช้อนชา
- ลูกผักชี 1 ช้อนชา
- ซีอิ๊วขาว 2 ช้อนโต๊ะ
- ซีอิ๊วดำ 1 ช้อนโต๊ะ
- เกลือป่น 1 ช้อนโต๊ะ
- น้ำตาลปิ๊บ 2 ช้อนโต๊ะ
- ซอสปรุงรส 1 ช้อนโต๊ะ
- ไส้เล็กล้างสะอาด ลวกน้ำร้อนสุกประมาณ 50% 500 กรัม
- หมูสามชั้นหั่นเป็นชิ้นพอคำ 1 กิโลกรัม
- น้ำซุปกระดูกหมู่เข้มข้น 4 ลิตร
- ไข่ต้ม 20 ฟอง
- เลือกหมูล้างสะอาดตัดเป็นชิ้นพอคำ
- น้ำมันพืช


วิธีทำ น้ำซุปพะโล้ของกวยจั๊บ

1.นำ อบเชย โป๊ยกั๊ก เมล็ดยี่หลา และลูกผักชี คั่วไฟ พอออกกิล่นหอม เสร็จแล้วนำใส่ห้อผ้าขาวบางมักให้แน่น
2.โขลกกระเทียม รากผักชี และพริกไทยให้ละเอียดพอประมาณ เสร็จแล้วพักไว้
3.นำกระทะตั้งไฟพอร้อน ใส่น้ำมันพืช และ นำกระเทียม รากผักชีและพริกไทย ที่โขลกไว้ลงผัดพอแตกกลิ่น นำหมูสามชั้นลงไปผัด กลับไปมาพอให้สุกราวๆ 50% ปรุงรสด้วยซีอิ๊วขาว เกลือป่น น้ำตาลปิ๊บ และซอสปรุงรส ผัดให้เข้ากัน จากนั้นใส่ผงพะโล้ ผัดต่อไปจนออกกลิ่นหอม ใช้ไฟปานกลาง จนหมูสามชั้นเริ่มสุกจึงเติมน้ำซุป พร้อมเครื่องเทศที่ห่อผ้าขาวบางไว้
4.เร่งไฟแรงพอทุกอย่างเดือด ใส่ไส้เล็กที่ลวกไว้สักพักจึงค่อยหรี่ไฟ เหลือปานกลางค่อนข้างอ่อน ใส่ไข่ต้ม เต้าหู้ทอดผ่าครึ่ง และเลือดหมู เคี่ยวต่อไปประมาณครึ่งชั่วโมง หรือจนไส้หมูเปื่อย ถ้าน้ำแห้งก็เติมน้ำซุปกระดูกหมูเพื่อรักษาระดับน้ำซุปและรสชสติที่ปลุงไว้ให้คงที่ ท่านจะได้น้ำพะโล้เครื่องกวยจั๊บ พร้อมเนื้อหมูสามชั้นและไส้หมู


ส่วนผสม กวยจั๊บ

- หมูกรอบหั่นเป็นชิ้นบางๆ 500 กรัม
- หมูเนื้อแดงต้มสุก หั่นเป็นชิ้นพอคำ 500 กรัม
- ปอดหมูต้อมสุกหั่นเป็นชิ้นพอคำ 250 กรัม
- ตับหมูต้มสุกหั่นเป็นชิ้นพอคำ 250 กรัม
- เส้นกวยจั๊บ 1 กิโลกรัม
- แป้งข้าวเจ้า 1 ถ้วยตวง
- ต้นหอม
- ผักชีซอย
- กากหมู
- กระเทียมเจียว
- พริกไทยป่น

วิธีทำ กวยจั๊บ

1.นำเส้นกวยจั๊บสับมาต้มจนสุก จากนั้นใส่แป้งข้าวเจ้าที่ละลายน้ำพอประมาณลงไปในหม้อต้ม เืพื่อให้น้ำข้นเล็กน้อย
2.ตักเส้นกวยจั๊บลงชาม ประมาณ 1/2 ถ้วยตวง ตัก (หยิบ) หมูกรอบ หมูเนื้อแดงต้มสุก ตับ ปอด ไส้พะโล้ ทั้งเล็กและใหญ่ หมูสามชั้น เต้าหู้พะโล้ เลือดหมู ตักใส่อย่างละชิ้นสองชิ้น หรือตามความเหมาะสม ตบท้ายด้วยไข่พะโล้ผ่าน 2 ซีก กากหมูพร้อมกระเทียมเจียว โรยด้วยต้มหอมพักชีและพริกไทยป่น พร้อมยกเสิร์ฟ

The ingredients are stewed. Kwiha๊b water.
- It Pentium 200 g of fresh sheep skin.- 100 g coriander root.- 50 grams of pepper seeds.- Stewed powder 1 tbsp.- Cinnamon 4 pieces 1 inch long.- Op๊k third quarter interest.- Cumin seeds 1 tsp.- Coriander seeds 1 tsp.- 2 tablespoons soy sauce.- 1 tablespoon dark soy sauce.- Salt 1 Tbsp.- Published 2 tablespoons sugar.- 1 tablespoon sauce.- Small, clean air. Scalding hot water 500 g cooked, about 50%.- A streaky pork, cut into pieces 1 kg.- 4 liters of concentrated pork broth.- 20 eggs, boiled eggs.- Select a village washed, cut into bite pieces.- Oil

How to make soup of stewed Kwiha๊b.
1. Cinnamon, anise seeds, coriander seeds, roasted twenty yards and fragrance light enough to attack player. After leading the race, some whites are firm.2. Pound garlic, coriander root and pepper thoroughly modest. Then set aside.3. Hot pan, heat enough vegetable oil and garlic, coriander root and pepper. The chicken was pounded into the body. The streaky pork and stir. When I go back and forth to the ground and 50% seasoned with salt, sugar, soy sauce, seasoning sauce and stir to pick me up. Then add stewed powder. Stir until the oil over medium heat until cooked, then add the streaky pork broth. Some of the spices and wrapped in white cloth.4. Up to a light boil. ใseasg a few minor burns to gradually dim the lights. Medium to soft boiled eggs, fried tofu, pork blood half and simmer for about half an hour. Or until tender pork. If water is added to soup, pork soup, taste and help maintain the consciousness that they are constant. Water is a Kwiha๊b stewed. Streaky pork and beef and pork.

Kwiha๊b ingredients.
- Cut the pork into thin slices and 500 grams.- Red-cooked pork. 500 g, cut into bite pieces.- Sorry, lungs, cooked pork, cut into pieces to 250 grams.- Boiled pork liver, cut into pieces to 250 grams.- The Kwiha๊b 1 kg.- 1 cup flour.- Onion.- Coriander Road.- Crackling- Garlic.- Cayenne pepper.
How do Kwiha๊b.

1. Kwiha๊b a chopped boiled until done. Then add flour and water to the boil again. Select area to allow water to thicken slightly.2. Spoon into a bowl Kwiha๊b about 1 / 2 cup serving (a handful) cooked pork, crispy pork, red meat, liver, lungs, gut, and the streaky pork stewed in pork blood tofu stewed shovel into two pieces and each piece. Or, as appropriate. End up with egg stewed with garlic and fried crackling through the second half. Sprinkle with cayenne pepper, cooked onion, and all species. Ready to serve.